Kąsnelis egzotikos

Vienas didelis gyvenimo Vietname privalumas, švieži egzotiniai vaisiai. Anksti ryte į miestą suvažiuoja šimtai ūkininkų ir užlieja turgus ir gatves ka tik nuskintais vaisiais ir daržovėmis. Didžiosios jų dalies aš dar nepažystu, bet pamažu išbandau vis kažką naujo.
Mane nustebino vietiniai mangai. Iš pradžių net nesupratau kas tie žali vaisiai, kol nesužinojau kad tai mangai ir čia jie valgomi kol dar yra žali. Tiesa pasakius suprantu kodel, man jie tokie pasirodė žymiai skanesni, saldžiarūgščiai.


Kokosai tikras turtas! Ant palmių kabančių jų daugybė rūšių tad ir gatvėse pardavinėjamų netrūksta. Visad svajojau paragauti šviežaus ananaso sulčių ir čia mano svajonė išsipildė, prie mano akių pardavėjas peiliu nukirto viršūnėlę, įkišo šiaudelį ir man beliko mėgautis gaivumu. Šio gėrio dar ne kartą pirksiu.
Štai kokį ananasą nusipirkau:
 Kam nukirpti tuos lapus ir šakas nuo apačios, juk ir taip patogu vežtis motoroleriu, o paskui ir išgvaldenti tikrai nesunku, tos šakelės juk tik truputi badosi :) . Tačiau mačiau parduodamų ir mažyčių rožinių ananasų, bet dar netūrėjau progos jį išbandyti.

Vietiniai bananai užsikariavo nuolatinę vietą mūsų virtuvėje, nervarbu ar dideli ar mažyčiai jie stebėtinai saldūs ir skanūs. Ir pigūs! O kas svarbiausia neapdoroti jokiais chemikalais ar konservantais, įrodymas: nusiperki žalius, po vos kelių dienų jau pernokę. Kad ir kur bevažiuotum, visur mieste auga bananų palmės su didžiulėmis kekėmis.


Netgi mandarinai suskilusios asmenybės, nesuprasi tai apelsinas ar mandarinas, storaodžiai, pilni sėklyčių ir stora žalut žalutėle oda, tačiau kai perpjauni ryškiai oranžiniai, saldūs ir sultingi.
Nusipirkome dėžutę saldžių Tamarindų. Vis matėme juos parduodamus ir isivaizdavome kaip pradarysime kietą kiautą ir viduje rasime skanias pupeles. Klydome. Pralaužiu tą rudą traškų kevalą, o viduje gyslomis apvyta gliti, ruda masė. O kasgi toje masėje? O ko ten dar trūksta, tik kauliukų. Kad ir koks keistas šis vaisius būtų, jis gana skanus. Keistas, bet skanus, šiek tiek primena džiovintus obuoliukus.  


Šiandien dovanų gavau Guavą. Toks žalias obuoliukas, o gal kriaušė, o gal kažkas visiškai kitokio, dar neturiu nei žalio supratimo. Jis vis dar laukia savo eilės šaldytuve.  
O visa tai tik vaisiai. Apie daržoves baisu net pagalvoti, nežinau ką valgau, nežinau kas parduodama, žinau tik tiek, kolkas viskas skanu :)
Šiandien pirmą kartą išbandžiau tikros Vietnamietiškos kavos su pienu. Maniau Barcelonoje bandyta Cafe Vietnamita buvo visiškai realybes neatitinkanti persaldinta parodija. Pasirodo ji tiesiog buvo pagražinta versija, su dar šiek tiek papildomų kalorijų. O tikroji tradicinė Vietnamietiška kava yra pateikiama su daug daug ledo ir daug daug kondensuoto pieno. Nekeista kad šalia kavos mums atnešė ir po stiklinę ledinio vandens.
Išbandžiau ir patobulintą arbatos variantą: Burbulinę pienišką arbatą! Staigmena, ji taip pat stipriai saldinta! Kad ir kokia skani arbata bebūtų, dugne nugulę želatininiai perlai tą skonį prislopina.
Dar daug liko neišbandyta ir neparagauta. Nežinau ir ar visko paragauti išdrysčiau. Bet kolkas nenusivyliau ir tikiu kad taip ir liks, nes šis egzotinis klimatas ir kultūra palieka turi tikrą kūrybinę gyslelę.

Comments

Popular posts from this blog